Netværksmøde Sjælland 22. marts 2017

Netværksmødet på Sjælland blev arrangeret af frivillige ved Hospicegården Filadelfia i Dianalund.

Tryk her for referat i printvenlig version

Referat fra netværksmøde onsdag den 22. marts 2017

Mødet blev afholdt i den gamle rådhussal i Dianalund.

Det var frivillige ved Hospice Filadelfia, der stod bag, og da der var undervisning på Hospicegården den dato, blevet mødet berammet til Borgerhuset.

Der var 34 frivillige glade mennesker mødt op, klar til en dag med undervisning og ikke mindst samtale med hinanden. Det var der rig lejlighed til, da arrangørende havde lavet navneskilte og oversigt over hvor man skulle sidde, således at de forskellige hospice folk blev blandet ved bordene.

Det havde en fantastisk virkning, snakken gik højlydt inden der var budt velkommen, for at skaffe ro måtte der et rigtigt gadedrenge pift til for at trænge igennem. Jeg bød velkommen med ordene: I dag skal være god, hvis i morgen ikke findes. Det er vores hospice leveregel, og den gælder også for os selvom vi tror, at i morgen findes for os.

Det blev spist dejlig morgenmad og drukket kaffe og vi lagde ud med at synge: Det er i dag et vejr – et solskinsvejr – og det var det, et rigtig skønt forårsvejr hele dagen.

Sygeplejerskerne præsenterede sig og fortalte at dette kursus var et folkekursus, som de gerne ville bredere ud med, men ak, der var kun folk som os, der havde vist interesse for at få deres undervisning indtil nu.

Connie Engelund tog fat på begreberne, og derefter Margit Lundager:

Blandet andet var en af overskrifterne:

Vi dør ikke af at tale om døden.

Hvorfor har vi så svært ved det, nogle oplever stadig at folk går over på den anden side af vejen for at undgå at hilse på en de kender, der er i sorg.

At tage afsked gennem ritualer og traditioner.

Det kan være kulturalt, religiøs eller individuelt bestemt. Ritualerne kan være psykisk, fysisk, åndeligt eller socialt.

Børn og døden

Debatten om børn skal se den døde, være med til begravelsen og i øvrigt blive inddraget?

Hvad sker der lige før og lige efter dødens indtrædelse – og så en del kulturel bestemt.

Dødsattest og mulighed for begravelses hjælp.

Hvilken form skal begravelsen/bisættelsen have,

Og så en gennemgang af det juridiske, herunder testamente/min sidste vilje og lukning af bankkonto osv.

Der var en del gode indslag fra tilhørerne og underviserne var udmærkede, men vi er nok så erfarne at, der ikke var så meget nyt at hente, men genopfriskning og debat er altid godt, og alle deltog positivt.

Der var 2 timer inden frokost og vi nåede at synge: Du som har tændt millioner af stjerner. Ta´selv bordet stod klar med store sandwichs og frikadeller, salat, frugt, vin og vand.

God erfaringsudveksling ved bordene og så 2 timers undervisning igen.

VI sang: Livstræet. Derefter var det Filadelfias hospicepræst Margrethe Brodthagen, der fortalte om hvordan vi holder pårørende aftener med lystænding og intens samvær, hvor de frivillige også deltager og gør et stort arbejde.

Hun beskrev fint hvordan, det er svært at komme ind over dørtærskelsen efter at have mistet sin kære, men at aftenens forløb gør at, det er med rank ryg og varm afsked de pårørende forlader os igen.

Kaffen kunne nu indtages og en frivillig på vores hospice havde lavet den skønneste kage med frugt til os.

Tove Nielsen rettede en tak til os der havde taget slæbet, og formand Annie Frederiksen fortalte lidt om foreningen og generalforsamlingen den 10. maj. Vi har fået en forbedret hjemmeside, men det store spørgsmål fra formanden var, HVORDAN får vi medlemmerne til at gå ind og se, hvad der står?

En dejlig samværsdag var ved at være slut, vi sang: Kære linedanser og det gik fint selvom, den er svær at synge.

Jeg takkede for fremmødet og sagde: Livet har så stor værdi. Lev det før det er forbi.

Nogle af vore gæster ville gerne se hospice Filadelfia og blev ledsaget på en lille rundvisning, da mødet var slut.

Tak for en skøn dag til alle jer der deltog!

Referat Erna Kristoffersen